Kyytön potkapata, Osso Bucco ja gremolata (kahdelle)

Tarvitaan: 1 pkt potkakiekkoja, 3 sipulia, 2 porkkanaa, 5 valkosipulinkynttä, 1 sitruuna, persiljaa, tomaattimurskaa, vehnäjauhoja, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, (valkoviiniä)

1. Ota liha huoneenlämpöön 1 tunti ennen valmistusta.

2. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.

3. Tee gremolata. Siihen tarvitaan: puolikkaan sitruunan kuoret raastettuna, 1 valkosipulinkynsi hakattuna ja kourallinen persiljaa hakattuna. Sekoita, lisää suolaa ja n. puoli desiä oliiviöljyä. Siirrä kylmään.

3. Leikkaa kiekkoja ympäröivä kalvo muutamasta kohdasta poikki. Tämä onnistuu parhaiten terävällä (fileeraus) veitsellä. Työnnä veitsen kärki lihan ja kalvon väliin ja nosta ulospäin. Tämä estää, että kiekosta ei ruskistettaessa tule kuppi.

4. Kuori ja paloittele 2 sipulia, 4 valkosipulinkynttä ja 2 porkkanaa. Tässä kohtaa voi fiilistellä. Kokeile myös fenkolia, varsiselleriä ja yrttejä (timjami, rosmariini)

5. Ruskista potkakiekot voissa kovalla lämmöllä. Siirrä laakeaan uunivuokaan. Ruskista samassa pannussa myös kasvikset kevyesti. Älä polta. Siirrä vuokaan. Ripottele päälle 1 rkl vehnäjauhoja ja kaada mukaan 1 tlk tomaattimurskaa. Jos kaapissa on kuivaa valkoviiniä,niin sitä pari desiä.

6. Lisää vuokaan kasvisfondi ja lihaliemikuutio. Jos et halua käyttää kaupan (teollisuuden)  tuotteita, käytä merisuolaa tai ruususuolaa. (1 kg lihaa, 10 g suolaa). Ja yrttejä. Kaada vuokaan vettä niin, että lihat lähes peittyvät. Peitä vuoka foliolla ja sulje kulmat tiiviisti.

7. Työnnä vuoka uuniin. Paista 150 asteessa n. 1 tunti ja vähennä lämpöä. Hauduta pataa vielä 3-4 tuntia 110 asteessa. Kokeile lihan kypsyys. Jos se on OK, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja ripaus sokeria.

8. Tarjoa gremolatan ja kauden vihannesten kanssa.